School voor HAVO, VWO (Atheneum, Gymnasium)

De sportklas

In de onderbouw op de Jan van Egmond Lyceum kun je plaatsnemen in een sportklas. Een leerling in de sportklas volgt het gewone lesprogramma maar krijgt bovenop het gewone rooster twee lesuren extra sport. Het programma bevat natuurlijk allerlei sportonderdelen maar naast het sporten is de ontwikkeling van competenties als samenwerken, leiding geven, coachen, omgaan met winst en verlies en organiseren net zo belangrijk. Regelmatig zullen er ook lessen door gastdocenten worden verzorgd.

De sportklas

Voor wie bestemd?

Om plaats te nemen in een sportklas hoef je geen topsporter te zijn maar je moet wel beschikken over een sportieve instelling.

Tijdens een kennismakingsmiddag kijken we of een leerling geschikt is voor de sportklas; er wordt gekeken naar bewegingsvaardigheden, sociale vaardigheden en motivatie. Oftewel... wat kun je, hoe doe je het en wat wil je?


Start en finish

Het programma start in het eerste leerjaar en beslaat de driejarige onderbouw van het havo en vwo. Een leerling kiest in principe voor drie jaar sportklas. Alleen wanneer er bijzondere omstandigheden zijn, kun je eerder stoppen.

Het gehele sportklasprogramma wordt afgesloten met een meerdaags sportkamp in het derde leerjaar.


Het programma

Wat kun je verwachten?

In de eerste klas: Op het Jan van Egmond Lyceum gaan we o.a. werken aan buiten sporten zoals: rugby, hockey en tennis. De leerlingen organiseren een zeskamp en lopen een dijkloop. Binnen leren we judoën, wandklimmen en boksen. Ook doen we aangepast sporten en aan het einde van het jaar is er een Beach event, georganiseerd voor de sportklassen 1.

In de tweede klas: Op school geven we een vervolg aan judo en wandklimmen. Dit jaar is er een keuzeprogramma waardoor leerlingen meer zeggenschap krijgen over wat ze willen doen. De aangepaste sporten komen ook weer langs en op het programma staat freerunnen.
We sluiten leerjaar twee af met de befaamde ' watersportdag' in het Twiske.

In de derde klas: Dit leerjaar bepaal je gedeeltelijk zelf. Door het organiseren van een event met je groep word je medeverantwoordelijk voor je eigen sportieve ontwikkeling. Je leert hierbij onder andere een toernooi organiseren, leiding geven en samenwerken. Een groep leerlingen organiseert ook het Beach event voor de eerste klassen. De leerlingen doen examen judo voor de gele band en oefenen nog extra voor het wandklimmen. Aan het einde van het jaar gaat de sportklas het 3-jarig programma afsluiten met een kamp in de Belgische Ardennen.


Doorstroming

Alle sportklasleerlingen hebben de mogelijkheid na de afsluiting van de onderbouw het vak Bewegen, Sport en Maatschappij in de bovenbouw te kiezen als eindexamenvak.