Dit is het jaarboekje van het Jan van Egmond Lyceum. Hierin zijn praktische gegevens opgenomen. Het nodig 'wie, wat, waar' van onze school wordt op overzichtelijke wijze weergegeven. Het Jan van Egmond Lyceum is gevestigd in een mooi gebouw aan de Hoornselaan en maakt deel uit van de havo/vwo-campus van de Purmerendse Scholengroep.
Het Jan van Egmond Lyceum wil vooral een school zijn waar de leerlingen kunnen laten zien wie zij zijn en wat zij kunnen. Alle medewerkers staan voor een veilige en uitdagende leeromgeving waarin leerlingen zich in een goed leerklimaat ontwikkelen en zich met enthousiasme kunnen toeleggen op het behalen van een havo- een atheneum- of een gymnasiumdiploma. Het Jan van Egmond Lyceum is toegankelijk voor alle havo/vwo-leerlingen ongeacht hun levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, geslacht en seksuele geaardheid. Wederzijds respect is daarom een vanzelfsprekend uitgangspunt.
De verdeelde gymnasium, atheneum en havo hebben eigen mentoren en moderne onderwijsprogramma's. We hebben een actieve ouder- en leerlingenraad.
We zijn een school waarin elke leerling belangrijk is. Op het Jan van Egmond Lyceum worden leerlingen gezien met eigen kenmerken. Met verschillen tussen de leerlingen wordt, waar dat mogelijk wordt, rekening gehouden, zowel in de determinatie als in de begeleiding. Het Jan van Egmond Lyceum wil een plek zijn waar elke leerling kan ervaren dat hij/zij iets kan bereiken en waar talenten tot ontwikkeling komen.
Voor de leerlingen streven wij naar onderwijs op het hoogste niveau. Door leerprestaties te benadrukken, bewerkstelligen wij een stimulerende leeromgeving. Een rijke leeromgeving en een goed cultureel programma horen daarbij. Het Jan van Egmond Lyceum wil leerlingen uitdagen en stimuleren om een ondernemende houding te ontwikkelen en de grenzen te ontdekken. We gaan vooral uit van kansen, mogelijkheden en talenten.
Op het Jan van Egmond Lyceum is onderzoekend leren de rode draad van het lesprogramma van het atheneum en het gymnasium. De leerlingen van het vwo worden voorbereid op een wetenschappelijke studie. We halen 'de wetenschap' bij ons op school in de vorm van hoor- en werkcolleges door vakdocenten, gastcolleges, lezingen en workshops door universitaire medewerkers. Het Jan van Egmond Lyceum is aangesloten bij het Landelijk Platform Bètapartners. Voor het Honneursprogramma werken wij nauw samen met een aantal hogescholen en universiteiten. Verder richten we ons op een optimale afstemming op het HBO, dit doen met HAvistenCOmpetent (HACO), waarbij ook, net zoals in het WO, onderzoeks- en presentatie vaardigheden cruciaal zijn.
Beeldende Kunsten en Sport & Beweging zijn de talentgebieden van het Jan van Egmond Lyceum. Dit zijn 'plusprogramma's', speciaal voor de enthousiaste en geïnteresseerde leerling die meer wil, zowel op school als bij diverse organisaties buiten school. Deze talentgebieden kun je in leerjaar 1 tot en met 3 volgen.
Het talentgebied Wetenschap is opgegaan in ons nieuwe Technasium. Alle leerlingen in het eerste leerjaar krijgen dit vak aangeboden. Hoe leuk is dat! Vanaf leerjaar 2 kan een leerling elk jaar opnieuw kiezen van hij/zij verder wil met het Technasium. Je kunt er dus zelfs examen in doen.
Via verdieping en verbreding ontwikkelen de leerlingen hun kwaliteiten en talenten. Wij zijn een school met hart voor de leerlingen en met ambitie. Daar zetten wij ons voor in en daar spreken we elkaar op aan.
Namen de schoolleiding van het Jan van Egmond Lyceum,
Mevrouw D. Leertouwer, directeur
Mevrouw M. de Jong, directeur